Communicatie en Assertiviteit

  • Hoe vaak zeg je sorry, terwijl je eigenlijk niets verkeerd hebt gedaan?
  • Zeg je regelmatig ja, terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen?
  • Verzin je regelmatig een smoes om ergens onderuit te komen?
  • Reageer je vaak kattig als een ander iets van je wil?
Waarom zeg je niet waar het op staat?

bankjes werkkamer 2Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en mening op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.
Als je teveel rekening houdt met het belang van een ander en je je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief. Als je vooral je eigen belang ziet en de belangen van een ander negeert, noemen we dat agressief. Vaak spelen angst, schaamte, schuldgevoel en onzekerheid hierbij een rol. Jouw manier van communiceren kan invloed hebben op hoe je overkomt bij anderen.
Het kan lastig zijn om de balans te vinden tussen voor jezelf opkomen en de belangen van een ander respecteren. Ik bied je de mogelijkheid om je communicatie en assertiviteit te trainen. Waarom een training? Omdat ik denk dat het belangrijk is dat je er niet alleen over leest, maar het ook gelijk in de praktijk gaat oefenen en toepassen.

Deze training heeft verschillende onderdelen:

  • kennis over assertief, subassertief en agressief gedrag
  • inzicht in jouw lichaamshouding (de taal die je lichaam spreekt zonder dat je woorden gebruikt)
  • inzicht in achterliggende gedachten en overtuigingen die ervoor zorgen dat je niet assertief reageert
  • oefenen met verschillende communicatieve vaardigheden, zoals luisteren, vragen stellen, grenzen aangeven, complimenten geven, nee zeggen, feedback ontvangen en je mening geven

De meest effectieve manier om communicatie en assertiviteit te trainen is in een groep. Meestal bestaat zo’n groep uit 6 à 8 personen. Een groep geeft je de mogelijkheid om van andere mensen te leren en tegelijkertijd zal je merken dat je niet de enige bent die het lastig vindt om assertief te reageren. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur.

Wil je meer informatie of wil je je inschrijven voor deze training? Neem dan contact met me op.