Verliesverwerking

We maken in ons leven allemaal verliezen mee. Verliesverwerking is het proces dat je doorloopt om verlies een plek te kunnen geven. Iedereen beleeft en verwerkt verlies op zijn/haar eigen manier en tempo. Wat voor de één een klein verlies is, kan voor de ander juist een heel groot verlies zijn.

Als ik het heb over verlies, denk ik onder andere aan:

  • het overlijden van een dierbare
  • het verlies van een huisdier
  • het verlies van je eigen gezondheid of de gezondheid van iemand in je omgeving
  • een echtscheiding
  • het verlies van je eigenwaarde
  • het verlies van je huis of dierbare spullen door bijvoorbeeld brand of verhuizing
  • het verlies van je baan 

pad-naar-lichtVeel voorkomende gevoelens die je kunt ervaren in een verlies- of rouwperiode zijn verdriet, boosheid, angst (om weer iemand of iets te verliezen), concentratieverlies, opluchting, energieverlies of juist overactief gedrag en slapeloosheid. Het kan ook zijn dat je tijdelijk even niets voelt.
Het accepteren van de realiteit van je verlies, het emotioneel verwerken van de pijn van je verlies en het aanpassen aan je nieuwe omgeving zijn een aantal stappen die het mogelijk maken om je verlies een plek te geven. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Door een verlies kan je het gevoel krijgen dat je even geen grip hebt op je eigen leven en dat alles op zijn kop staat. Het kan heel lastig zijn om met een verlies om te gaan. Soms vindt je omgeving dat je lang genoeg hebt stilgestaan bij je verlies, terwijl dat voor jou nog niet zo voelt. In therapie kan je de ruimte en tijd nemen om over je verlies te praten, om ermee aan de slag te gaan en het een plek te geven.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kan je contact met me opnemen.