Dankbaar…

Vandaag vier jaar geleden zat ik bij de Kamer van Koophandel om mezelf in te schrijven als therapeut, als praktijkhouder. Wat vond ik dat spannend! Ik had het idee dat ik vanaf dat moment allerlei dingen ‘moest’: mezelf overal voorstellen en presenteren als therapeut, de praktijk laten bloeien, PR-acties uitvoeren om cliënten te werven, flyers en folders maken, visitekaartjes laten drukken, een logo maken, facturen maken, een praktijkruimte huren, een website maken, de boekhouding bij gaan houden en ga zo nog maar even door. Ik was nog bezig met mijn opleiding tot psychodynamisch therapeut en erg onzeker over mijn kunnen. Wat had ik mensen nou eigenlijk te bieden? Ik was immers nog in opleiding en had het papiertje nog niet op zak. En nou ‘moest’ ik ineens geld gaan vragen voor mijn sessies. Was ik dat al waard? Wat zouden die mensen daar wel niet van denken?

Nu, vier jaar later, voel ik me vooral dankbaar! Dankbaar voor de mensen die op mijn pad zijn gekomen, die ik een stukje op weg heb mogen helpen, die mij inzicht hebben gegeven, die hun diepste ervaringen met me hebben willen delen, die open staan voor wat ik hen te bieden heb. Wat een prachtige mensen! En wat hebben ze me veel geleerd… Dankjewel daarvoor!

Wat ik merk is dat het fijn is om dankbaarheid te voelen. Het opent je hart. Liefde en energie stromen makkelijker. Het opent deuren en het wakkert creativiteit aan. Contacten verlopen soepeler en het zorgt ervoor dat ik er echt kan zijn voor de mensen die dat nodig hebben. Er gewoon kunnen zijn voor een ander, zonder oordeel, doet al zoveel! Het geeft kracht, vertrouwen en zekerheid, het geeft waarde voor allebei.

Hoe doe je dat nou, dankbaarheid voelen?
Tja, misschien werkt dat voor iedereen anders. Voor mij werkt het om letterlijk iemand te bedanken als hij/zij iets heeft gezegd of gedaan wat goed voelt. Ik sta ook stil bij mijn zegeningen en besef me dat ik een rijk mens ben. En nee, dan bedoel ik niet dat ik rijk ben in financieel of materieel opzicht. Het gaat voor mij over basale dingen, zoals de lieve mensen in mijn omgeving, het dak boven mijn hoofd, het voedsel dat ik iedere dag mag eten, de liefde die ik ontvang en mag geven, de vogeltjes die fluiten, het zonnetje dat schijnt, de regen die valt (en goed voor de natuur is).

En natuurlijk voel ik me niet altijd dankbaar, ik voel me ook regelmatig boos, verdrietig, angstig en teleurgesteld. Ik zeg ook weleens dat ik het allemaal anders wil. Dat ik er genoeg van heb en moe ben van het strijden. En op een gegeven moment bedenk ik me dan weer dat ik niets krijg wat ik niet aankan en dat dingen gebeuren zodat ik ervan kan leren. Ik bedenk me dan dat mijn leven waardevol is, niet ondanks de dingen die op mijn pad kwamen maar dankzij alles wat ik heb meegemaakt. Om te leren, om te groeien, om te transformeren, om te worden wie ik nu ben. En hop, dan krabbel ik weer overeind en ga ik weer voor! Voor mij werkt het zo.

Dankbaarheid is iets moois. Het is niet vaag, niet zweverig. Het zit in ieder van ons en je kan er op ieder moment mee beginnen om het ook daadwerkelijk te voelen. Het kan bijvoorbeeld helpen om een dankbaarheidsdagboekje bij te gaan houden, om er met mensen over te praten, om liefdevol aanwezig te zijn in je contacten, om stil te staan bij wat je allemaal bezit of ervaart. Zoek ook eens naar de goede intentie achter het gedrag van de mensen in je omgeving. Kijk naar de goede bedoeling die er achter schuilgaat.

Het helpt ook als je glimlacht, want dat maakt je zacht en liefdevol. Denk maar eens aan iets wat je vertedert: een brabbelend kind, een puppy, een mooie zonsondergang, een lief compliment van een vriendin, de zon op je huid. Het maakt eigenlijk niets uit wat het is, zolang je er maar van gaat glimlachen.

Ik voel me dankbaar. Voor alles om me heen, voor alles wat ik mag meemaken, voor ieder mooi mens dat op mijn pad komt. Zonder jullie was ik in de afgelopen vier jaar nooit zover gekomen. Dus: Bedankt dat jullie er zijn!

QR Code - Take this post Mobile!
Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.

Geef een reactie